Implantologie

Implantologia orala este o ramura a Chirurgiei Dento-alveolare si a celei Maxilofaciale , nicidecum o competenta la indemina oricarui dentist, care permite specialistului sa inlocuiasca radacina dintelui extras cu un implant dentar. Acest lucru se face prin introducerea in oasele maxilare a implantelor in locurile ramase libere dupa extractia dintilor. Cele mai utilizate implante sunt cele tip surub care incearca sa imite prin design radacina naturala a dintilor.

Avantajele majore ale implantului dentar sunt:

1 transmite fortele masticatorii in interiorul osului maxilar, reducind foarte mult rata de resorbtie osoasa, prin gimnastica functionala pe care o ofera osului receptor,

2 evita slefuirea dintilor vecini (care de multe ori sunt sanatosi) pe care o presupune metoda clasica de inlocuire a dintilor extrasi. Ca atare reprezinta virful de lance al terapiei moderne.

Implantologia dentara este ramura stomatologiei care se ocupa de inlocuirea dintilor extrasi cu implanturi dentare.

Este prin excelenta o ramura cu specific chirurgical care necesita abilitati si notiuni chirurgicale. Ofera un avantaj major pacientului prin imbunatatirea radicala a mentinerii lucrarilor protetice de toate tipurile(fie ele mobile sau fixe).

Un alt avantaj major este limitarea resorbtiei osoase prin “gimnastica functionala” pe care o face cu osul receptor (transmite fortele masticatorii in interiorul osului ,insa diferit fata de mecanismul natural).

Ca orice interventie chirurgicala are indicatii si contraindicatii (relative sau absolute), un rol deosebit de important avind-ul conditiile locale dar si terenul general al pacientului.

Derulează în sus