Protetica dentara

Protetica dentara este ramura stomatologica care se ocupa cu inlocuirea prin metoda clasica a dintilor extrasi, cea a puntilor dentare sau a protezelor mobilizabile (totale sau partiale). In prezent reprezinta o practica uzuala, intrucit nu toti pacientii pot beneficia de inlocuirea dintilor prin implante si nu toti pot suporta financiar aceasta solutie de tratament. Ca atare, din cauza diversitatii cazurilor clinice si a nevoii de inlocuire a dintilor, aceasta disciplina a evoluat foarte mult si a devenit extrem de complexa.

O latura aparte o constituie protetica pe implante, care nu se supune principiilor proteticii clasice, avind un rol determinant pentru durata de viata a implantelor.

Astfel protetica moderna reuseste sa redea pacientilor echilibrul estetic, functional, psihologic, pe care l-au pierdut odata cu extractia dintilor.

Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu inlocuirea dintilor absenti prin realizarea unor structuri fixe sau mobilizabile.

In cazul lucrarilor fixe , acestea se pot sprijini pe dintii restanti slefuiti, pe implanturi dentare sau se pot sprijini atit pe dintii restanti cit si pe implanturi (lucrari cu sprijin mixt).

Lucrarile protetice mobilizabile sunt reprezentate de protezele dentare (totale,partiale,scheletate,agregate pe implanturi etc.). Acestea necesita scoaterea zilnica din cavitatea bucala si igienizarea regulata.

O alta latura importanta a proteticii dentare o reprezinta estetica dentara ce are ca scop imbunatatirea aspectului dintilor si implicit al celui facial.

Derulează în sus